سوالات متداول

دکتر علی اصغر محمدخانی جراح دندانپزشک فارغ التحصیل از دانشگاه شهید بهشتی تهران متولد سال ۱۳۴۴ در گرگان میباشم.

رایج ترین عارضه ای که مراجعین محترم به مراکز درمانی دارند پوسیدگی های دندانی است: فاکتورهای موثر در پوسیدگی دندان شامل ۱- ارث ۲- مشکلات مادرزادی ۳- مشکلات بهداشتی ۴- نوع رژیم غذایی خانواده ۵- خشکی دهان ۶- اعتیادبه مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی جراحی دندان شیری : رویش دندان های شیری از چهار ماهگی شروع می شود تا حدود ۱۳ سالگی آخرین دندان شیری درصورت شرایط می افتند . اگر بهداشت دندان ها از همان چهار ماهگی رعایت نشود پوسیدگی به مرور حادث می شود . استفاده از قطره آهن و دادن شیر در هنگام شب به اطفال این روند پوسیدکی را سریع تر میکند. رعایت بهداشت دندانهای کودکان از سن رویش دندانها تا ۸ سالگی به عهده مادر و پدر می باشد.

عامل اصلی بیماری لثه پلاکهای میکروبی می باشد. دندانها توسط الیافی به نام پریودنتال لیگامنت که نگهدارنده دندان می باشند به استخوان وصل هستند که وظیفه آنها تغذیه و نگهداری دندانها در استخوان است ممکن است دندانها کاملا سالم باشند ولی در اثر بیماری بافتهای نگهدارنده لق شوند یا عفونت ناشی از آنها به سایر دندان ها و اعضای دیگر بدن آسیب برساند . به بیماری بافت نگهدارنده دندان پریودنتیت یا پیوره گفته میشود که از فردی به فرد دیگر سرایت نمیکند. یکی از دلایل عمده از دست دادن دندانها پریودنتیت می باشد.

علائم این بیماری قرمزی و تورم لثه خونریزی وگاهی خارج شدن چرک از لثه و بوی بد از دهان می باشد درمان این بیماری بستگی به شدت بیماری لثه دارد درمراحل اولیه بایک جرم گیری کامل و تمیز کردن سطح دندان از بین می رود ولی در مراحل پیشرفته تر درمان شامل کورتاژ و یا جراحی لثه است.

عامل عفونت ریشه های دندان به دلیل مختلف می باشد:
۱- تروما و ضربه به تاج دندان یا فک بیمار می تواند باعث شکستگی ریشه و باعث عفونت دندان شود
۲- پوسیدگی ها بیشترین علت عفونت ریشه دندانها می باشد.
۳- بیماری های عفونی لثه ( پریودنت ها) نیز می تواند باعث عفونت ریشه دندان ها گردد

بله خشکی دهان که به علت بعضی بیماری های سیستمیک و دربیماران مصرف کننده مواد مخدر دیده می شود به علت عدم وجود بزاق کافی برای شستشوی مداوم دندانها زودتر پوسیده می شوند.

موضوع زیبایی چهره برای اغلب انسانها اهمیت زیادی دارد گاهی در کودکانی که دندان شیری را از دست می دهند دیده شده که در مدرسه گوشه گیرو افسرده می شوند درحالیکه وجود دندان های سالم و مرتب در دهان عامل نشاط و شادی واعتماد به نفس بیشتری بر افراد می باشد. اثرات روحی روانی کشیدن دندانها : ۱- مشکل در تکلم (%۸۸) که درصد بالایی از مشکلات را شامل می شود ۲- از موارد کم شدت تا مشکلات روانی شدید ۳- مشکلات عاطفی ۴- عدم امکان استفاده از پروتز ۵- ظاهر نا زیبا که منجر به کاهش اعتماد به نفس می گردد ۶- عدم مشارکت در فعالیت های اجتماعی و افسردگی

هر عضو مصنوعی که در بدن استفاده می شود پروتز نام دارد.پروتز های دندان اجزاء مصنوعی هستند که در دهان گذاشته می شوند: پروتز می تواند متحرک باشد یعنی از طرف بیمار قایل گذاشتن در دهان و برداشتن باشه که مشکلات خاص خود را دارد پروتز متحرک به صورت کامل برای بیماران بی دندان تجویز می شود. پروتز پارسیل (چند نوع است : پارسیل فلزی – پارسیل اکریلی و پارسیل فلکسی ) که برای بیماری که چند تا از دندانها از دست رفته است تجویز می شود . پروتز ثابت که یاز دندانهای موجود در دهان استفاده می شود و دندانهای مجاهد آن درگیر می شوند و قابل برداشتن توسط بیمار می باشد و یا بصورت پروتز ایمپلنت است که برای بیمارانی که دندان از دست رفته از یک تا تمام دندان ها باشد مورد استفاده است و بدون آسیب به دندانهای مجاور در استخوان فک بیمار کاشته می شود و ظاهرآن طبیعی و کاملا شبیه دندان خود شخص می باشد. درکلیه موارد از دست دادن دندانها بهترین جایگزین دندانهای از دست رفته ٬جراحی ایمپلنت است که هم ازنظردوام و طول عمر و هم زیبایی می تواند بیمار را کاملا راضی نگه دارد.

جهت درمان آفت از پمادهای افتین ژل که در داروخانه ها موجود می باشد استفاده می شود جهت رفع درد و سوزش می توان از ترکیب دیفن هیدرامین و کمی پماد بی حسی استفاده کرد. ترکیب گلیسیرین خوراکی و چند قطره آبلیمو هم از درمانهای خانگی و ثبت شده آفت می باشد در صورتیکه آفت دهان برای شما زیاد اتفاق می افتد باید بیشتر بررسی شود.

از آنجا که هزینه مواد دندانپزشکی و تجهیزات آن بسیار گران می باشد در نتیجه هزینه دریافتی از بیماران نیز بالا است. بهترین راه برای کم کردن هزینه درمان دندانپزشکی استفاده از سازمان های بیمه گر می باشد. بیمارن عزیز می تواند با وجود داشتن بیمه پایه با استفاده از بیمه های تکمیلی بر مشکلات هزینه بالای دندانپزشکی کنترل بیشتری داشته باشند. بیماران باید حتما به این مسئله توجه داشته باشند که بهترین درمان همواره به صرفه ترین درمان است این به معنی ارزان بودن درمان نیست بلکه بعضی مراکزی که قیمت و هزینه کمتری دارند لزوما از مواد ارزانتر و با کیفیت کمتری استفاده می کند و بیمار ناچار است چندین بار این هزینه ارزان را پرداخت کند و گاهی در این حین ممکن است به دلیل انتخاب درمان ارزان تر دندانش را از دست داده و لاجرم هزینه های بیشتری برای جایگزینی دندان از دست رفته پرداخت کند. باید به دندانپزشک خوب خود اعتماد کنید و از او استفاده از بهترین مواد را برای خود توصیه بفرمایید چون این راه بصرفه ترین راه برای درمان دندان های شما است.

استفاده از آمالگام در بعضی از کشور ها ممنوع شده است . بطوری که بر سر درب مطب ها نوشته شده مصرف آمالگام برای بیماران سرطان زا می باشد ولی هنوز طبق تحقیقات ثابت نشده است برای دندانپزشکان به علت برداشتن آمالگام های ناقص به طور مرتب خطر بیشتری آنها را تهدید می کند. آمالگام ازپنج فلز تشکل شده است که شامل قلع – جیوه – نقره – سرب – و روی که خطر جیوه از مابقی آنها بیشتر است.

دندانپزشکان با تجربه بعد از مصرف سالها از مواد مصرفی با کیفیت می تواند تفاوت با کیفیت و کم کیفیت را کاملا تشخیص بدهند . اعتماد کردن به بازار امروزه کار عقلانی نمی باشد مراکز خرید حتما از مراکزی باشند که مواد استاندارد وزارت بهداشت و درمان و
نگهداری شده در شرایط مناسب محیطی از نظر دما و مکان (دور از نور) باشد . و کلیه استاندارد های لازم را دارا باشد.

3.2/5 - (6 امتیاز)