در حال حاضر مناسبترین روش برای جایگزین دندانهای از دست رفته ایمپلنت دندان است که نقش جانشین ریشه دندان مصنوعی را دارد .فناوری این روش در حال پیشرفت است و این موضوع انتخاب ایمپلنت مناسب لثه و استخوان را برای هر بیمار فراهم کرده . در ادامه با فیکسچر ایمپلنت و انواع آشنا میشویم .
فیکسچر ایمپلنت جزئی اساسی در روند کاشت است و در استخوان خط به عنوان ریشه دندان قرار میگیرد . می توان گفت فیکسچر مهمترین بخش از ایمپلنت دندان می باشد و کیفیت آن بسیار اهمیت دارد.
اگر قصد ایمپلنت را دارید و نگران هزینه آن هستید، خوشبختانه کلینیک دندانپزشکی آلما خدمات ایمپلنت دندان با بیمه دانا و سایر شرکت های بیمه ای را ارائه می دهد.
دریافت نوبت: ۰۲۱۶۶۹۱۶۶۲۴
فیکسچر ایمپلنت چیست ؟
فیکسچر ایمپلنت به شکل پیچی با شیارهای ظریف روی بدنه ، ارتفاع ، قطر و اشکال مختلف متناسب با نیاز شخصی بیمار تولید میشود و از ترکیب فلزات تیتانیوم ،آلومینیوم ، وانادیوم و انواع دیگراست و در انتخاب و تعیین نوع جنس فیکسچر ساختار و به علاوه نوع استخوان فک از فاکتورهای اساسی هستند و متخصص با توجه به معاینات انجام شده و تشخیص خود نوع فیکسچر را مشخص میکند . فیکسچر ایمپلنت اجزای نگه دارندهای هستند که به شکل پیچ در فک قرار گرفته و دندان کاذب روی آنها قرار میگیرند .
بعد از ایجاد حفرهای در استخوان فکها فیکسچر گذاشته میشود و در ادامه با مواد باز سازی استخوان سطح آن را میپوشانند تا روند بازسازی سریعتر شود . جنس فیکسچر اهیت زیادی دارد و در صورت ناسازگاری ممکن است باعث ایجاد عفونت لثه و درد بشود .
از مزایای فیکسچر میتوان گفت با بدن سازگار است و به بافت لثه و همچنین دندانهای مجاور آسیبی نمیرساند ، عوارض و حساسیتی ندارد و طول عمر آنها محدودیتی ندارد.
انواع فیکسچر
3 نوع کاشت ایمپلنت دندان وجود دارد که ایمنترین و رایجترین آن ENDOSTEAL است و بعد از آن SUBPERIOSTEAL و پس از آن zygomatic است که آخرین و پیچیدهترین نوع ایمپلنت است و در موارد خیلی کمی استفاده میشود .
ایمپلنت ENDOSTEAL
رایجترین ایمپلنت که برای اکثر بیماران هم مناسب است ایمپلنت اندوستئال است در این روش بعد از اتمام عمل بهبودی مدتی طول میکشد به این دلیل که نیاز به زمان دارد تا با یک دیگر جوش بخورند و یک پایه محکم ایجاد شود و بعد از بهبود دندانهای کاذب میتوانند روی پایه قرار بگیرند تا با دندانهای اطراف تناسب پیدا کنند .
ایمپلنت SUBPERIOSTEAL
روش SUBPERIOSTEAL برای کسانی است که ایمپلنتهای ENDOSTEAL مناسبشان نیست و محکم بودن فک بیمار برای قرار دادن ایمپلنت کافی نباشد و یا بیمار تمایل ندارد با جراحی برای افزودن استخوان در ناحیه عمل بشود .
این فیکسچرها به جای این که در استخوان ثابت باشد در بالای استخوان قرار میگیرد اما هنوز در زیر لثه قرار دارند قابی فلزی در زیر لثه قرار میگیرد و یک پایه به آن وصل میشود و لثه در اطراف قاب تا جایی که آن را در خود ثابت نگه دارد بهبود مییابد . اباتمنتها پیچهای کوتاه و محکی هستند و بالای خط لثه قرار میگیرند و دندانهای کاذب روی محکم میشوند .
ایمپلنتهای zygomatic
ایمپلنت zygomatic زمانی انجام میشود که بیمار برای دو مدل قبلی استخوان فک کافی نداشته باشد این روش نادرترین روش ایمپلنت است و از مابقی روشها پیچیدهتر است .
در ایمپلنت zygomatic فیکسچر اسمپلنت در استخوان گونه بیمار گذاشته میشود .
رزوه یا شیار ایمپلنت
شیار یا رزوه ایمپلنت در سطح خارجی فیکسچر ایمپلنت طراحی شده و به صورت خمیده یا رشتهای شبیه مسیر پیچ و مهره است . وجود آنها به منظور اتصال و چسبندگی بهتر به بافت استخوان فک است . این شیارها دو هدف دارند :
- زمان جراحی باعث گیر کردن ایمپلنت در استخوان شده و به ثبات اولیه ایمپلنت طوری که در جای اولیه خود قرار بگیرد و حرکتی نکند کمک میکنند
- پس از جراحی و زمان ادغام ایمپلنت با استخوان این شیارها به بافت اطراف ایمپلنت گیر کرده و باعث اتصال محکمی بین استخوان و ایمپلنت میشوند .
انواع فیکسچر از لحاظ شیار
هرکدام از رزوهها ویژگی خاصی دارند و هیچ یک بر دیگر برتری ندارند انتخاب هر کدام به نوع بیمار ، استخوان بیمار ، تجربه جراح ، و سلیقه شخصی وابسته است .
رزوه یا شیار فیکسچر به 4 دسته تقسیم میشود :
رزوه مربعی
این مدل از شیار باعث جلوگیری از چرخش ایمپلنت در داخل استخوان و پایداری ایمپلنت میشود و این مدل دارای شیارهای مستطیلی است .
رزوه مخروطی
این مدل کمک به ایجاد پایه استوانهای در قسمت بالای فیکسچر میشوند و ثبات استخوان را افزایش میدهد شیارهای رزوههای مخروطی از بالا به پایین و بلعکس تغییر میکنند .
رزوه باترس
شیارهای این مدل به صورت مخروطی تغییر میکنند و در یک سمت به استخوان متصل شده و تحمل بارهای عمودی را بیشتر میکنند .
رزوه باترس معکوس
این شیار به سمت مخروط معکوس متغییر میشود و مناسب کاشت برای مناطق کم استخوان هستند .