درمان به کمک ایمپلنت یکی از روشهای رایج برای جایگزینی دندان از دست رفته است. ایمپلنتها با عملکرد خوب و ظاهر زیبایی که دارند تاثیر زیادی بر بهداشت و حفظ زیبایی لبخند بیماران دارند. اما این روش هم مانند هر روش درمانی دیگری عوارض خاص خود را دارد. گرچه این عوارض محدود و نادر هستند اما باز هم باید قبل از انجام ایمپلنت دندان از آنها مطلع باشید. یکی از عوارض ایمپلنت دندان بروز واکنشهای آلرژیک در لثه بیمار است. اگرچه بروز آلرژی به ایمپلنتها خیلی شایع و رایج نیست اما میتواند برای بعضی بیماران مشکل ایجاد کند. در ادامه با ما همراه باشید تا با علائم حساسیت به ایمپلنت دندان ، علت آلرژی به پایه تیتانیومی و راههای درمان و مراقبت را بررسی کنیم.
در صورتی که قصد انجام ایمپلنت را دارید اما از بروز علائم حساسیتی میترسید ما کلینیک دندانپزشکی آلما دنتال را به شما پیشنهاد میکنیم. در کلینیک دندانپزشکی آلما دنتال تمام خدمات با بالاترین دقت و با استفاده از بهترین تجهیزات و امکانات انجام میشود. برای مشاوره و رزرو نوبت همین حالا با شماره ۰۲۱۶۶۹۱۶۶۲۴ تماس بگیرید.
ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت در حقیقت یک دندان مصنوعی با پایه تیتانیومی است. این پایه تیتانیومی در داخل لثه کاشته میشود و به جای ریشه دندان عمل میکند. پس از کاشت پایه تیتانیومی تاج یا روکش دندان روی آن قرار میگیرد و جای دندانهای خالی به این ترتیب پر میشود. ایمپلنت یک درمان دائمی برای جایگزین کردن دندانهای از دست رفته است. پایههای تیتانیومی خاصیت زیست سازگاری دارند و به راحتی با لثه و استخوان فک بیمار تطبیق پیدا میکنند. بعد از جای گرفتن تاج دندان روی پایه دندانِ کاشته شده هیچ فرقی با دندانهای طبیعی بیمار ندارد و آسیبی به زیبایی لبخند وی نمیزند.
حساسیت به ایمپلنت دندان
حساسیت یا آلرژی به ایمپلنت دندان پدیدهای نادر هستند اما باز هم با توجه به شرایط جسمی و عمومی بیمار احتمال مشاهده آنها وجود دارد. تیتانیوم به ساختار زیستسازگاری قویاش شهرت دارد و در سالهای اخیر توجهات بسیاری را در صنعت پزشکی و دندانپزشکی به خود جذب کرده است. با وجود اینکه درصد پذیرش تیتانیوم توسط بافت بدن انسان زیاد است اما در مواردی ممکن است بدن بیمار دچار حساسیت شود و پایه تیتانیومی را پس بزند و یا لثه را دچار مشکل کند که با جراحی لثه می توانید درمان کنید. احتمال اینکه بیمارانی که سابقه حساسیت نسبت به فلزات دیگر را دارند نسبت به تیتانیوم هم حساسیت نشان دهد بالاست. در ادامه به علائم حساسیت به ایمپلنت دندان اشاره میکنیم.
علائم حساسیت به ایمپلنت دندان
آلرژی به ایمپلنت دندان به شکلهای مختلفی خودش را نشان میدهد:
تورم و قرمزی: تورم و قرمز شدن محل ایمپلنت یکی از شایعترین علائم حساسیت به ایمپلنت دندان است. در این شرایط محل ایمپلنت کاملا قرمز و متورم میشود و ممکن است در مواردی با درد همراه باشد.
درد یا خارش: وجود درد در ساعتهای اولیه انجام عمل ایمپلنت طبیعی است اما با گذشت زمان این درد از بین میرود و فرآیند تطبیق پایه تیتانیومی با بافت لثه هیچ دردی ندارد. در صورتی که بیمار دچار آلرژی به ایمپلنت دندان شود این حساسیت میتواند خودش را با درد مداوم و شدید در اطراف محل ایمپلنت نشان دهد.
خستگی یا کسالت بیدلیل: یکی از علائم حساسیت میتواند خستگی و ناتوانی جسمی بیدلیل باشد.
شکستن یا لق شدن ایمپلنت: این یکی از نادرترین واکنشهای آلرژیک در برابر ایمپلنت است. در این مورد واکنش آلرژیک نسبت به پایه تیتانیومی میتواند جلوی روند تطبیق آن با بافت لثه و استخوان فک را بگیرد و پس از مدتی ایمپلنت لق شده یا از جای خود خارج شود.
علت بروز علائم حساسیت به ایمپلنت دندان
همانطور که قبلا هم اشاره کردیم پایه ایمپلنت از جنس تیتانیوم ساخته شده، این فلز میتواند باعث بروز علائم حساسیت به ایمپلنت دندان شود. فلز تیتانیوم خاصیت زیستسازگاری قویای دارد و وقتی در معرض رطوبت یا هوا قرار میگیرد یک لایه اکسید تیتانیوم روی آن را میپوشاند. این لایه یک مرز بین محیط بیولوژیکی دهان و ساختار فلزی تشکیل میدهد و از تخریب فلز جلوگیرری میکند. این لایه در حقیقت فلز تیتانیوم را غیرفعال میکند و میزان زیستسازگاری ایمپلنت را بالا میبرد. در صورتی که این لایه آسیب ببیند باعث خوردگی فلز شده و تاثیر زیستسازگاری آن را پایین میآورد. این موضوع میتواند باعث بروز حساسیت در بیمار شود. همانطور که در بخش قبلی اشاره کردیم حساسیت به تیتانیوم خود را به شکل بثورات پوستی، اگزما، قرمزی، خارش پوست هم در محل ایمپلنت هم در دیگر قسمتهای بدن نشان میدهد.
در مواردی سیستم ایمنی بدن بیمار ممکن است پایه تیتانیومی را به عنوان یک عنصر خارجی و مهاجم تشخیص دهد و ایمپلنت را پس بزند. در این صورت پایه ایمپلنت لق میشود و باعث بروز درد و تورم در محل ایمپلنت میشود. از طرفی سیستم ایمنی ضعیف هم میتواند باعث واکنش آلرژیک شود. بیمارانی که دچار نقص ایمنی هستند نمیتوانند به درستی با پاتوژنهایی که منجر به حساسیت میشوند مقابله کنند و در نتیجه در محل عمل عفونت ایجاد میشود. استفاده از مواد نامناسب برای تاج دندان هم میتواند باعث بروز حساسیت به ایمپلنت دندان شود.
تشخیص به موقع آلرژی به ایمپلنت دندان
تشخیص آلرژی به ایمپلنت دندان به خصوص آلرژی نسبت به تیتانیوم باید سریع و به موقع انجام شود. بیمارانی که سابقه حساسیت به فلزات دیگر را دارند حتما باید قبل از انجام ایمپلنت دندانپزشک خود را در جریان بگذارند. معمولا آزمایشهای پچ پوستی برای تشخیص حساسیت به فلزات موثر نیستند و برای بیماران با صابقه آزمایش حساسیت به تیتانیوم انجام میشود. یکی از بهترین راههای تشخیص آلرژی به ایمپلنت دندان انجام آزمایش سنجش ایمنی لنفوسیت است. در این آزمایش واکنش سیستم ایمنی به فلزات بررسی میشود. این آزمایش حساسی به تیتانیوم را به خوبی نشان میدهد.
درمان حساسیت به ایمپلنت دندان
تنها راه درمان حساسیت شدید به تیتانیوم خارج کردن پایه تیتانیومی ایمپلنت دندان است. وقتی بدن واکنشهای آلرژیک شدید به یک ماده خارجی نشان میدهد تنها راه خروج آن ماده از بدن است. البته این دسته از بیماران میتوانند ایمپلنتهای غیر فلزی که اغلب از جنس سرامیک زیرکونیا هستند را جایگزین ایمپلنتهای معمولی تیتانیومی کنند. دندانپزشکان در مواردی برای مدیریت و کاهش حساسیتهای خفیف مثل تورم، درد و خارش دارو تجویز میکنند. پیگیری منظم و انجام چکاپهای منظم میتواند جلوی بروز واکنشهای آلرژیک شدید را بگیرد. شما می توانید در مرکز ایمپلنت دندان تهران بهترین مشاوره و انجام کاشت ایمپلنت را به شکلی تخصصی تجربه نمایید.
پیشگیری از بروز واکنشهای آلرژیک
برای پیشگیری از از بین بردن علائم حساسیت به ایمپلنت دندان در درجه اول باید یک مشاوره کامل و همهجانبه با دندانپزشک خود داشته باشید. سابقه پزشکی و حساسیتهای خود را به طور کامل با دندانپزشک در میان بگذارید. در صورتی که به فلزات دیگر حساسیت دارید قبل از عمل ایمپلنت تست حساسیت به تیتانیوم را انجام دهید. در صورت وجود حساسیت میتوانید گزینههایی را که احتمال بروز حساسیت کمتری دارند مثل زیرکونیا در نظر بگیرید. این سرامیک محبوب هیچ ترکیب فلزیای ندارد، میزان سازگاری زیستی آن بالاست و احتمال آلرژیزا بودن آن بسیار کم است. حفظ بهداشت عمومی دهان و دندان پس از انجام عمل نیز از بروز آلرژی به ایمپلنت دندان جلوگیری میکند. ترک سیگار و پرهیز از خوردن غذاهای سخت و وارد نکردن فشار بیش از حد به دندان ایمپلنتشده نیز مهم است. در صورت بروز هرکدام از علائم حساسیت به ایمپلنت که توضیح دادیم، هرچند خفیف و کم، حتما با دندانپزشک خود مشورت کنید تا از بروز مشکلات جدیتر جلوگیری شود.
کلام پایانی
ایمپلنت دندان یک روش درمانی جذاب و محبوب برای پر کردن جای دندان از دست رفته به شمار میرود. این روش هم مانند تمام روشهای درمانی دیگر ممکن است عوارضی داشته باشد. نشان دادن واکنشهای آلرژیک یکی از این عوارض است. با تشخیص به موقع و رعایت نکاتی که اشاره کردیم میتوانید از بروز این واکنشها جلوگیری کنید. در این مقاله به توضیح علائم حساسیت به ایمپلنت دندان، تشخیص و نحوه پیشگیری و درمان این علائم پرداختیم. کلینیک دندانپزشکی آلما دنتال به بهترهگیری از بهترین انواع ایمپلنتها در بازار جهانی بهترین خدمات کاشت ایمپلنت دندان را به مراجعان ارائه یدهد. برای رزرو نوبت و انجام مشاوره به کلینیک دندانپزشکی غرب تهران مراجعه کنید یا با شماره ۰۲۱۶۶۹۱۶۶۲۴ تماس بگیرید تا متخصصان ما شما را راهنمایی کنند.
سوالات متداول
جنس پایه ایمپلنت از چیست؟
پایه ایمپلنت دندان از جنس فلز تیتانیوم ساخته میشود.
علائم حساسیت به ایمپلنت دندان چه چیزهایی هستند؟
آلرژی به ایمپلنت دندان خودش را به شکل التهاب و قرمزی لثه، درد و خارش مداوم، بثورات پوستی و لق شدن پایه ایمپلنت نشان میدهد.
آیا علائم آلرژی به ایمپلنت قابل درمان هستند؟
بله، در موارد خفیف با دارو و مراجعه به دندانپزشک کنترل میشوند، در مواردی که وسعت حساسیت زیاد است و یا بدن به طور کلی تیتانیوم را پس میزند باید ایمپلنت را به طور کامل خارج کرده و پایههایی از جنس زیرکونیا یا روشهای دیگر برای پر کردن جای خالی دندان استفاده کرد.
آیا عمل کاشت ایمپلنت از جنسهای تیتانیوم و زیرکونیا در آلما دنتال انجام میشود؟
در کیلینیک دندانپزشکی آلما دنتال تمام خدمات مربوط به عمل کاشت ایمپلنت تحت نظر حرفهایترین متخصصان این حوزه انجام میشود.